MİMAR OLMAK..

Temmuz 18, 2022

18-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen YKS Sınavının sonuçları ÖSYM’nin belirlediği sınav takvimine göre 20 Temmuz’da açıklanıyor. Sonuçların açıklanması ile birlikte belki de sınava hazırlıktan daha zor bir dönem adayları bekliyor. Üniversite ve bölüm seçme..
Bizde bu süreçte sizlere yardımcı olmak adına mesleğimizi biraz olsun anlatmak istedik. Mimarlık, hem güzel sanatlar hem de mühendislik fakültelerinde yer buluyor kendine. İki fakülte arasındaki temek fark, derslerin kredilendirmeleri oluyor. Eğer yurtdışında çalışmayı veya eğitiminize devam etmeyi düşünüyorsanız, denklik almanız için tamamlamanız gereken dersleri tercih döneminde incelemenizi tavsiye ederiz.

mimar olmak
Mimar, her türlü canlıya her türlü kullanım alanı tasarlayan kişilere denir. Konut yapılarından tutun da, sağlık, eğitim, güvenlik yapılarına kadar çok geniş bir alana yayılmıştır. Canlı odaklı tasarım olmasından kaynaklı, canlının olduğu her yerde mimari vardır.
Bir mimar aynı Cem Yılmaz’ın dediği gibi ‘little little into the middle.’ her şeyi biraz biraz bilmelidir. Biraz fizik, biraz kimya, biraz matematik. Hayata dair ne varsa, fikir sahibi olmalıdır ki; bu fikirler tasarıma dönüşebilirsin. Haliyle bu kadar yönlü bir mesleğin eğitimi kolay olmayacaktır. Sayılsal veya toplumca kabullenilmiş kesin bir doğru üzerinden sonuca varılamadığından; vize ve final haftaları zorlayıcı olabilir. Her bölümün kendince bir zorluğu tabi ki de vardır ama beğeni üzerinden notlandırma yapılması biraz daha işleri zorlaştırabilir.
Bölümün en güzel tarafı; tasarım yaparken hiçbir dikte hissetmeyecek olmanız. Tasarım yapmak başlı başlına bir eylem olduğundan, benlik kelime anlamıyla ‘ego’ besleyen bir meslektir.
Mimarlık sizi sadece bir meslek sahibi yapmaz, bir Unvan sahibi de olursunuz.
Mezun olduktan sonra, iş bulmak günümüz şartlarında, hiçbir dalda kolay değildir. Eğitim hayatınızda kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ile birlikte çalışma hayatınızda ne kadar geliştirebileceğiniz önemlidir.


Özetlemek gerekirse, mimarlık; ileride çok para kazanma isteğiyle okunabilecek veya çalışılabilecek bir bölüm değildir. Okuması kolay, televizyon karşısında proje çizebileceğiniz, son dakika jürilere hazırlanabileceğiniz bir bölüm hiç değildir. Mezun olduğunuzda, insanlar mimar olduğunuz için size farklı davranmayacaklar veya şirketler kapınızda onlarla çalışmanız için sıraya girmeyecek.
Mimar olduğunuzda, bir hikaye yazacaksınız. Sonra o hikaye sizin tasarımınız olacak. İçine gireceksiniz. Merdivenlerinden çıkacaksınız… O hikayeyi ilk önce siz yaşayacaksınız sonra da diğer canlılar o hikayede kendine yer bulacak..
Tint Mimarlık Ailesi olarak Çayyolu, Park Caddesinde; sizleri hikayelerimizi yaşamaya davet ediyoruz. Bu mesleği tercih etmeyi düşünen , müstakbel meslektaşlarımıza başarılar dileriz. Unutmayalım ki her güzel bahçe, dik bir yokuşun sonunda olur. Bahçeyi güzelleştiren içerisindeki çiçekler değil, sizin oraya giderken harcadığınız emektir.

30/04 2024

Kentsel Yaşamın Evrimi: Mimari Perspektif

Kentsel yaşamın evrimi, tarih boyunca insan topluluklarının sosyal, ekonomik ve kültürel dinamikleriyle birlikte karmaşık bir şekilde şekillenmiştir. Bu evrim sürecinde mimari, kentlerin yalnızca fiziksel yapıları değil, aynı zamanda yaşam tarzları, toplumsal ilişkiler ve çevresel uyumları da...

25/04 2024

Mimari ve Toplumsal Değişim Mekanların Rolü

Mimari, sadece fiziksel çevreleri şekillendiren bir sanat ve bilim olmanın ötesinde, toplumsal dönüşümün ve gelişimin katalizörü olarak da önemli bir rol oynamaktadır. Mekanlar, sadece yapılar değil, aynı zamanda insan etkileşimleri, kültürel bağlam ve toplumsal dinamiklerin bir...

25/04 2024

Tarihi Mirası Koruma ve Modernizasyon Dengesi

Tarihi miras, toplumlar için büyük bir öneme sahiptir. Ancak, bu mirası korurken modernizasyonu da göz ardı etmemiz gerekiyor. Bu dengeyi sağlamak, hem geçmişimizi korumak hem de geleceğe adım atmak anlamına gelir. Ayrıca okuyun: Hangi Burçsunuz ?...

Hemen Ara