Modern Mimari

Modern Mimari Nedir

“Modern mimari” terimi; Modernizm olarak bilinen sosyal, sanatsal ve kültürel tutum içinde tasarlanmış ve inşa edilmiş mimariyi tanımlar. Sanatta, edebiyatta, mimaride ve müzikte deneyselliğe, önceden belirlenmiş “kuralların” reddine ve ifade özgürlüğüne vurgu yapmaktadır. Mimarlıkta Modern Hareket 20. yüzyılda doğdu ve gerçekten I. Dünya Savaşı’ndan sonra başladı. Mühendislik, yapı malzemeleri, sosyal eşitlik, sağlık ve endüstrideki ilerlemeler yakınsadı, geçmiş tarihsel stiller reddedildi. Bu, mimarlığın yeni bir tasarım çağına girmesine izin veren mükemmel bir fırtına yarattı.

Modern mimari, süsleme üzerinde verimliliği ve modern formu vurgulayan bir so tarzıdır. Bu tasarım estetiği, victorian ve gotik stilleri gibi diğer detaylı ve farklı dekorlardan edinilmiş evlerden ayırmaktadır. Modern mimari genellikle sade ve düz biçimler içerir. Modern mimari aynı zamanda pratik bir sorunu çözmeye de çalıştı: kentsel nüfusta bir patlama. Göç ve çelik üretimi gibi yeni endüstriler insanları kırsal alanlardan şehirlere çekiyordu ve büyümeye ayak uydurmak için yeni ofislere, fabrikalara ve konutlara ihtiyaç vardı. Yeni seri üretim teknikleri, binaların hızlı ve nispeten ucuza üretilebileceği anlamına geliyordu.

Öneri İçerik: Kentsel Tasarım Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Modern Mimari Özellikleri

Açık ve iyi tanımlanmış kat planları; modern mimari, biçime daha fazla ağırlık verdiğinden, mimarlar, yaşam alanları ve hayatın akışını destekleyen ferah kat planları yaratmaya çalışmaktadır. Modern ve geleneksel yapı malzemeleri; modern evlerde yaygın olarak kullanılan bazı malzemeler arasında çelik, beton blok, demir ve cam bulunmaktadır. Ahşap, tuğla ve taş gibi daha geleneksel yapı malzemeleri, doğal güzelliklerini göstermek için daha basit şekillerde kullanıldı. Dış çevre ilişkisiyle inşaat alanları ve binaların onları çevreleyen doğal peyzajla nasıl bir ilişki içinde olacağı üzerine çokça düşünüldü.

Asimetrik tasarımlar; Modern mimarlar, temiz bir şekilde planlanmış ve herhangi bir ek dekorasyondan yoksun büyük, pürüzsüz şekiller ve asimetrik kompozisyonlarla oynadılar. Sonuç olarak modern mimari 1900’lerin başında kendini gösterdi. Ancak daha çağdaş gösterimleri göreceğimiz 1960’larda sona erişti. Öte yandan etkileri kaybolmadı.

Yıllar içinde, Modern mimari dünyaya yayıldı. Yerel ihtiyaçları ve mimari tasarım hassasiyetlerini karşılayan bölgesel uyarlamaları içerecek şekilde genişledi. Sonuç olarak modern mimari 1900’lerin başında kendini gösteren ancak daha çağdaş gösterimleri göreceğimiz 1960’larda soğuyacaktı. Modern mimarinin temel ilkeleri, işlevi izleyen biçim, temiz çizgiler ve süsleme eksikliğidir. Sonunda, alan fazlalığı ve yapı malzemelerinin katı doğası nedeniyle modern ilkeler günlük yaşam için çok sadeleşti ve cansızlaştı. Kullanım alanlarında ve mimaride gördüğümüz etkileri devam etmektedir.

Öneri İçerik: Kubizm ve Mimari İlişkisi

Modern Mimari Nedir?

Modern mimarı, genel olarak modernizm çerçevesinde sosyal, sanatsal ve kültürel tutuma uygun tasarlanan, inşa edilen mimariyi işaret eder. Son yıllarda popülaritesi giderek artan modern mimariyi ferah, sade ve kullanışlı yapılar olarak da tanımlayabiliriz. 

Modern Mimarinin Özellikleri Nelerdir? 

Modern mimarinin en dikkat çeken özelliği minimal ve temiz çizimlerden oluşmasıdır. Doğayla iç içe yaşam imkanı sunar. Büyük pencereler, cam duvarlar ve asimetrik kesimler kullanılır. En önemlisi de iyi tanımlanmış ve açık kat planları bulunur. 

Modern Mimari Akımları Nelerdir?

1900’lü yılların başında ortaya çıkan modern mimari akımları: yeni brütalizm, metabolizm, geç modernizm, postmodernizm ve dekonstrüktivizm olarak karşımıza çıkar. Her ne kadar 20.yüzyılın sonlarına doğru etkisini yitirse de hala ilgi görmeye devam ediyor.

30/04 2024

Kentsel Yaşamın Evrimi: Mimari Perspektif

Kentsel yaşamın evrimi, tarih boyunca insan topluluklarının sosyal, ekonomik ve kültürel dinamikleriyle birlikte karmaşık bir şekilde şekillenmiştir. Bu evrim sürecinde mimari, kentlerin yalnızca fiziksel yapıları değil, aynı zamanda yaşam tarzları, toplumsal ilişkiler ve çevresel uyumları da...

25/04 2024

Mimari ve Toplumsal Değişim Mekanların Rolü

Mimari, sadece fiziksel çevreleri şekillendiren bir sanat ve bilim olmanın ötesinde, toplumsal dönüşümün ve gelişimin katalizörü olarak da önemli bir rol oynamaktadır. Mekanlar, sadece yapılar değil, aynı zamanda insan etkileşimleri, kültürel bağlam ve toplumsal dinamiklerin bir...

25/04 2024

Tarihi Mirası Koruma ve Modernizasyon Dengesi

Tarihi miras, toplumlar için büyük bir öneme sahiptir. Ancak, bu mirası korurken modernizasyonu da göz ardı etmemiz gerekiyor. Bu dengeyi sağlamak, hem geçmişimizi korumak hem de geleceğe adım atmak anlamına gelir. Ayrıca okuyun: Hangi Burçsunuz ?...

Hemen Ara